Klimaatfonds Nederland levert duurzame zonnestroom rechtstreeks aan Chemelot terrein

Klimaatfonds Nederland en Utility Support Group (USG) B.V. hebben samen een Corporate Power Purchase Agreement (C-PPA) afgesloten voor de afname van duurzaam opgewekte elektriciteit uit Zonneweide Westdorperveen. Deze overeenkomst verzekert USG van langjarige groene elektriciteit en stelt USG in staat de CO2-emissies als gevolg van de productie en distributie van de nutsvoorzieningen zoals stoom, perslucht en water te verminderen.

 Groene stroom rechtstreeks van het zonnepark

Zonneweide Westdorperveen, zal jaarlijks zo’n 8.800 Megawattuur aan duurzame elektriciteit opwekken. Het park zal eind november 2022 worden aangesloten op het publieke elektriciteitsnetwerk. USG zal vanaf dat moment de volledige duurzame elektriciteitsproductie van het zonnepark afnemen voor een duur van tenminste 10 jaar.

Corporate PPA

De volatiliteit en de gestegen prijzen op de elektriciteitsmarkt beweegt veel bedrijven ertoe om te zoeken naar een duurzame oplossing, niet alleen duurzaam qua energie, maar ook zeker qua prijsstabiliteit. Middels een speciale overeenkomst, de zogenaamde Corporate PPA (C-PPA), kan een bedrijf duurzame elektriciteit rechtstreeks afnemen van een specifiek zonnepark zonder tussenkomst van een energieleverancier. In de huidige marktomstandigheden een win-win situatie voor zowel de corporate afnemer als de producent, omdat de afnemer lange termijn zekerheid verkrijgt op een  deel van haar elektriciteitskosten en de producent verzekerd is van lange termijn zekere inkomsten. Daarnaast biedt het partijen de flexibiliteit om hun samenwerking zelf vorm te geven door invulling te geven aan de tarieven, maar ook de looptijden van deze C-PPAs. Kortom, een samenwerking waar zowel USG als Klimaatfonds Nederland trots op is.

USG

USG Industrial Utilities is verantwoordelijk voor de exploitatie van installaties waarmee elektriciteit, stoom, aardgas, stikstof, perslucht en diverse soorten water worden geproduceerd en gedistribueerd naar de fabrieken op industrieterrein Chemelot in Geleen. USG heeft zich als doel gesteld de energietransitie op Chemelot te faciliteren en te versnellen. Het sluiten van langjarige afname overeenkomsten voor duurzame elektriciteit past goed binnen deze doelstelling. “Met het sluiten van deze C-PPA met Klimaatfonds Nederland zet USG de eerste stap in zonne-energie, als onderdeel van het reductieprogramma voor onze scope 2 emissies” aldus Bing Kwee van USG.

Klimaatfonds Nederland

Klimaatfonds Nederland is een investeringsplatform gericht op de realisatie en exploitatie van grootschalige zonneparken in Nederland. Door middel van lange termijn samenwerkingen met projectontwikkelaars, maar ook met eindgebruikers zorgt Klimaatfonds Nederland voor een vliegwieleffect in de Nederlandse energietransitie. “Het sluiten van deze C-PPA met USG geeft aan dat we een volgende fase in de energietransitie hebben bereikt.” aldus Floris Leuftink van Klimaatfonds Nederland. “Door middel van deze C-PPA is het mogelijk geworden om langjarige elektriciteitsafname van onze zonneparken te garanderen en tegelijk rechtstreeks mee te werken aan de verduurzaming van de Nederlandse industrie.”

Voor haar pijplijn van meer dan 150 MWp aan zonneparken, welke de komende 12 maanden gebouwd zullen worden, verkent Klimaatfonds Nederland op dit moment de mogelijkheden voor additionele C-PPAs met grootverbruikers.

www.klimaatfonds.nl

www.usg.company


Floris Leuftink