Klimaatfonds Nederland viert opening twee nieuwe zonneparken

Onder het genot van de nazomerse zonnestralen van de afgelopen weken hebben wij de officiële opening van twee zonneparken gevierd.

Zonnepark Heldair, dat zijn pakkende naam heeft te danken aan de ligging naast vliegveld DeKooypunt in Den Helder, is ontwikkeld en gebouwd door Ecorus in nauwe samenwerking met de Gemeente Den Helder en Defensie. Gesitueerd in de zonnigste gemeente van Nederland en met zijn 8,538 MWp, heeft het zonnepark sinds aansluiting al ruim 10 miljoen kilowattuur aan duurzame energie opgewekt.

Een paar dagen later en iets verder naar het zuiden werd samen met Cosun Beetcompany, KiesZon, de Gemeente Hoekse Waard en de omwonenden Zonneweide Puttershoek onthuld. Een deel van de ruim 23 miljoen kilowattuur opgewekte duurzame energie wordt rechtstreeks aan de specialiteitenfabriek van Cosun geleverd en een deel aan het openbare net. Gebouwd op het grondresidu van de door de naastgelegen fabriek verwerkte suikerbieten, is er sinds de oplevering van het park onder de 66.912 gelegde panelen al een duidelijk rustlandschap gecreëerd waar onder andere insecten en kikkers een nieuw onderkomen hebben gevonden. Een gemeenschappelijke deler met Zonnepark Heldair is dat ook dit park wordt begraasd door schapen om zo onder andere de biodiversiteit te stimuleren.

Veel dank aan alle partijen die betrokken zijn (geweest) bij de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van deze zonneparken. Opdat de zon maar veel mag schijnen!

www.klimaatfonds.nl


Floris Leuftink