Twee grondgebonden parken in Groningen in aanbouw

Klimaatfonds Nederland heeft begin april de acquisitie afgerond van twee grootschalige zonneenergieparken in de provincie Groningen met een totale capaciteit van 12.0 MW. De twee parken zijn momenteel in aanbouw en leveren een grote bijdrage aan het realiseren van de lokale klimaatdoelstellingen. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht hoe deze lokaal opgewekte duurzame elektriciteit lokaal gebruikt kan worden zodat ook omwonenden kunnen profiteren van de zonneparken.

Er wordt inmiddels hard gewerkt op de twee locaties, waar de onderconstructies en bekabeling reeds geplaatst zijn en waar binnenkort gestart zal worden met de montage van de zonnepanelen. De parken zullen deze zomer worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, zodat de zoninstraling in de zomer ten volste benut kan worden voor de opwekking van lokaal geproduceerde, duurzame energie.

Klimaatfonds Nederland heeft de twee parken aangekocht van een ervaren ontwikkelaar en heeft, naast het inbrengen van het eigen vermogen, de structurering en de financiering van de parken voor haar rekening genomen. Op deze manier wordt de ontwikkelaar voorzien van kapitaal waarmee weer nieuwe zonneenergieprojecten kunnen worden ontwikkeld. Op deze manier ontstaat een vliegwieleffect waardoor de verduurzaming van de Nederlandse energietransitie een vlucht krijgt.

20190510_150656.jpg
Floris Leuftink