Zonnepark Lochem verwelkomt nieuwe bewoners

Bij de realisatie van zonnepark afleidingskanaal in Lochem is veel aandacht besteed aan de landschappelijke en ecologische inpassing. Meer dan 4 hectare van het door Klimaatfonds Nederland gehuurde perceel wordt blijvend omgezet naar natuur, waarbij er vooral aandacht is voor het terugbrengen van de historische situatie en het vergroten van de biodiversiteit. Zo wordt er met de keuze en aanleg van de beplanting ruimte gemaakt voor nieuwe bewoners.

Niet alleen aan de randen van het zonnepark, maar ook tussen de zonnepanelen is er veel ruimte voor het herstel van de natuur. De monocultuur die heerste door het jarenlange gebruik van het grasland wordt gevarieerder gemaakt door het inzaaien van bloemenmengsels. Met de komst van struweelhagen wordt er een leefgebied gecreëerd voor dassen en marterachtigen en worden natuurvriendelijke oevers en een rietmoeras aangelegd zodat bijvoorbeeld de juffer, de vlinder en de libelle hier een nieuw onderkomen kunnen vinden.

Ecologie

Om de biodiversiteit te versterken wordt in het groot deel van het zonnepark een basis gelegd met insecten aantrekkend bloemrijk grasland. Dit grasland wordt gefaseerd gemaaid en op verschillende lengten zodat alle soorten een eigen plek kunnen vinden binnen het park.

Bij het informatiepunt wordt een lemen muurtje / natuurstenen muurtje gemaakt. Soorten als sachembijen, houtbijen en metselbijen maken onder andere gebruik van een lemen muurtje. Stenen muurtjes, met genoeg kieren en gaten zijn aantrekkelijk als nestplek voor onder andere hommels. Bij dit muurtje zal ook een insectenhotel worden gerealiseerd.

Ten westen van het zonnepark is een lijnvormig element toegevoegd in de vorm van een landschappelijke haag. In de landschappelijke haag zullen inheemse besdragende soorten (o.a. meidoorn, Gelderse roos, sleedoorn, braam en kam-perfoelie) worden aangeplant, passend bij het landschap.

Nieuwe Bewoners

Vorige week zijn de eerste nieuwe bewoners al gespot op het park, zoals enkele kikkers, een paar libellen, een vlinder en een familie steenhommels Wij hopen snel nog meer nieuwe bewoners op ons mooie zonnepark te kunnen verwelkomen!

www.klimaatfonds.nl

Het zonnepark is ontwikkeld door IX Zon en de landschappelijke en ecologische inpassing is ontworpen door Rom3D.


Floris Leuftink