Klimaatfonds Nederland en familie Brilman verduurzamen Bathmen

Met het einde van de ontwikkelingsfase van hun zonnepark in zicht hebben Erik en Jolanda Brilman de afgelopen maanden gebruikt om een partner te vinden voor de realisatie van hun zonnepark. Het door de familie Brilman succesvol ontwikkelde zonnepark komt nu in de fase waarbij de bouw, financiering en exploitatie moet worden opgetuigd en daarbij is gekozen voor Klimaatfonds Nederland als ervaren partner.

Het Zonnepark Bathmense Landen

“Als agrariër kon ik mij in eerste instantie niet voorstellen dat op de plek waar vroeger gewoon maïs of gras groeide, energie opgewekt zou worden. Tot wij enkele jaren terug de noodzaak inzagen en zelf de mogelijkheden zijn gaan zien om mee te helpen om het energievraagstuk op te lossen.” Aldus Erik Brilman, die samen met de lokale energie coöperatie eerst gekeken heeft naar de potentie van zon op dak. Daaruit bleek dat wanneer alle geschikte boerendaken in Bathmen voorzien zouden worden van zonnepanelen, ongeveer 15% van het elektra verbruik van Bathmen gedekt zou zijn. “Dat is natuurlijk een mooi begin, maar we zien ook dat het nog een flinke opgave is om heel Bathmen duurzaam te krijgen. In combinatie met het zonnepark dat dit jaar gebouwd zal gaan worden kan Bathmen als één van de eerste dorpen van Nederland geheel van duurzame elektriciteit voorzien worden!”

De keuze voor Klimaatfonds Nederland

Erik en Jolanda zijn vaak door (buitenlandse) projectontwikkelaars benaderd, maar kozen er bewust voor om de ontwikkeling in eigen hand te houden en zoveel mogelijk lokale betrokkenheid te creëren. Voor de uiteindelijke bouw, financiering en lange termijn exploitatie van het zonnepark is gekozen om dit samen met een ervaren en betrokken partij te laten uitvoeren die wel te allen tijde oog zou houden voor de lokale betrokkenheid en belangen. “In Klimaatfonds Nederland hebben wij de juiste professionele partner gevonden om samen met ons het park te gaan realiseren. Klimaatfonds Nederland is 100% Nederlands, zeer ervaren en zit er ook in voor de lange termijn, dat gaf, naast de mogelijkheden voor lokale participatie, voor ons de doorslag.”

Participatie en omgeving

Voor Zonnepark de Bathmense Landen is ‘zoveel mogelijk lokaal’ altijd het uitgangspunt geweest, zowel qua betrokkenheid als participatie. Door in het ontwikkelproces al nauw samen te werken met de lokale energiecoöperatie, Noaber-Energie, de gemeente Deventer en de omwonenden is er veel aandacht voor alle belangen. Zo zullen de inwoners van Bathmen en de gemeente Deventer niet alleen de mogelijkheid krijgen om te participeren in het zonnepark en de opgewekte elektriciteit af te nemen, maar bestaat ook het voornemen om wel heel letterlijk vooruit te gaan door middel van zonnestroom. In samenwerking met de lokale energiecoöperatie wordt er naar de mogelijkheden gekeken om een elektrische deelauto in Bathmen ter beschikking te stellen die zal rijden op de door het park opgewekte zonnestroom.

Gedurende de bouw van het zonnepark zal met behulp van lokale aannemers de nadruk worden gelegd op de landschappelijke inpassing van het zonnepark, om zodoende de biodiversiteit van het park en de omgeving te vergroten. Niet enkel in de periode dat het zonnepark wordt geëxploiteerd, maar ook in de jaren die daarop volgen.

“Dit project is echt een voorbeeld van hoe wij als Klimaatfonds Nederland zonneparken willen realiseren. Met veel aandacht voor lokale belangen en biodiversiteit en een grote betrokkenheid van de lokale initiatiefnemer. We zijn blij dat Erik en Jolanda voor ons hebben gekozen en we zien er naar uit straks samen de eerste schop in de grond te steken!” aldus Willem le Conge Kleyn van Klimaatfonds Nederland.

www.klimaatfonds.nl

Vreeland - zonsopgang 2.jpg
Floris Leuftink